17. međunarodna izložba „Minijature” u Kulturnom centru Novog Sada

autor: Nikoleta Pajić 0

Međunarodna izložba „Minijature“, sedamnaesta po redu, otvorena je sinoć u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Svi zainteresovani Novosađani biće u prilici da do 7. novembra  pogledaju preko stotinu likovnih radova malog formata regionalnih i internacionalnih autora.

 

„Minijature“ već 17 godina zaredom organizuje Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić, a pre nego što se izložba preselila u prostorije Kulturnog centra, bila je dostupna publici u Zaprešiću i Beogradu. Nakon otvorenog konkursa u martu, na adresu Udruge stiglo je 447 radova umetnika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Španije, Argentine, Francuske, Crne Gore, Indije, Velike Britanije i Južne Koreje.

Slobodna umetnica Hana Lukas Midžić naziva minijaturu „svojevrsnim umjetničkim talismanom, dragocjenim jer djeluje i dira.“„Ovogodišnja izložba minijatura iznova dokazuje da je mali format uvjek i svima dostupna platforma za likovno izražavanje, a koliko je privlačna različitim tipovima umjetnika pokazuje raznovrsnost odabranih radova“, smatra Lukas Midžićeva.

Nakon glasanja stručnog žirija, izbor je pao na 167 autora čija su dela sada deo postavke „Minijatura“, dok su prva tri mesta pripala umetnicima Mariju Čaušiću, Relji Rajkoviću i Dominiku Vukoviću. U razmatranje su ušli radovi dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog formata izrađeni raznim likovnim tehnikama koji ispunjavaju uslov da svojom površinom, odnosno zapreminom, ne zauzimaju više od 15 kvadratnih, tj. kubnih centimetara. Uprkos ovim ograničenjima, neki od autora došli su na ideju da triptihe i minijaturne zbirke sabranih crteža „podmetnu“ kao trodimenzionalne radove. Njihova kreativnost i snalažljivost su uspele da savladaju stroge kriterijume i obezbedile im mesto na izložbi, iako su prema rečima predsednice Udruge Irene Škrinjar „bili na rubu.“ Ona ogromno interesovanje umetnika za izložbu „Minijature“ u poslednje tri godine objašnjava kako kreativnim, tako i praktičnim razlozima.

„Minijatura je jednostavnija za slanje poštom i za prenos preko granice, ali verujem da je posebna po tome što autor na vrlo intiman način izražava svoje misli, jer radi u veoma malom prostoru, kod sebe doma, u svom intimnom kutku. Vrlo je osobna stvar, i možda je baš zbog toga tako posebna za izražavanje, zanimljiva i različita. Čovek bi pomislio da se umetnik ne može različito izraziti u tako malom formatu, ali ovih stotinak radova od kojih je svaki individualan i poseban na svoj način upravo dokazuju suprotno“, izjavila je Škrinjarova za Univerzitetski odjek.

Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić osnovana je 1998, mada su umetnici iz ovog grada i okoline počeli sa delovanjem i okupljanjem osamdesetih godina, izlažući svoje radove u „Galeriji Rotonda”. Trenutno broji preko 500 članova iz Hrvatske, regiona i sveta, a njenu okosnicu čine akademski vajari, slikari, grafičari, studenti likovne umetnosti, ali i autori bez formalnog obrazovanja. Pored izložbe „Minijature“, Udruga takođe redovno organizuje projekat „Akvareli na skeli“, keramičku radionicu „Raku“ i nedavno pokrenutu „Sadnju knjiga“.

 

Nema komentara

Napišite komentar