Ritam nered posle 30 godina: I dalje na putu beznađa

autor: Z. Strika/ 021.rs 0

Novosadski bend Ritam nereda koncertom u subotu, 18. novembra u klubu “Kvoter” obeležiće 30 godina rada, a frontmen Boban Petronić kaže u razgovoru za 021.rs da je današnji “put beznađa” mnogo teži.


Foto: 021.rs

Malo je bendova sa novosadske scene koji mogu da se pohvale stažom od tri decenije. Ipak, taj staž je samo brojka ukoliko tih 30 godina nisu isprepletene kvalitetnom muzikom i uzbudljivim događajima. Slučaj Ritma nereda je upravo takav. Od prvog okupljanja, kada su postavu činili Boban, Fritz i Pavke, želeli su da se izdvoje iz mase. Odmah su poručili da Oi pank nije mrtav. Danas, kada su u bendu Boban, Mire, P.J. i Friš, Ritam nereda poručuje da glas nije mrtav.

Bogica Mijatović u svojoj "NS Rokopediji" navodi da je Ritam nereda u startu naišao na dobar prijem kod publike, jer “na tadašnjoj sceni nije postojao kvalitetniji sastav istog stilskog usmerenja”. To su dokazali i pesmama kao što su “Heroj”, “Hiljade”, “San”, “10 godina” i druge. Pokazali su da i nered ima svoj ritam, kao i da taj nered može biti melodičan. Još važnije, pokazali su i da je nekada “nered” bolji izbor od proklamovanog reda.

Posle tri decenije, 10 studijskih albuma i nekoliko kompilacija, frontmen benda Boban Petronić kaže za 021.rs da se verovatno ne bi bio u Ritmu nereda da mu je neko 1987. rekao da će cela priča trajati 30 godina.

– Kao klinac sam uleteo u to punim srcem sa pank idejom da bi sve trebalo da se promeni, pa čak i da bend koji postoji više od dva albuma nije pravi pank bend. Pokušavali smo jednostavno da se odvojimo od ostale omladine, što izgledom, načinom oblačenja, odabirom muzike i slično. Krenuli smo od Oi pank muzike, a potom smo žanrovski veoma dosta šarali. Ritam nereda je moj život, ali ništa nije bilo sa namerom. Bend mi je verovatno jedina iskrena stvar u životu koju pratim sve ove godine. Od drugih stvari se živi, ali ovo je ono što volim – poručuje Boban.

Osim što ove godine obeležavaju 30 godina rada, bend u 2017. godine proslavlja i četvrt veka od nastanka pesme “Put beznađa” koja se izdvojila kao najveći hit sastava. Prve albume, kao što je i “Breaking” na kom se našao “Put beznađa”, objavljivali su u inostranstvu. Pred samo objavljivanje, u prostorije izdavača upada policija, pleni materijal, a sve pod izgovorom da se krši embargo prema Jugoslaviji. Na kraju, uz saradnju sa Unicefom, “Breaking” je ugledao svetlost dana. Četvrt veka kasnije Boban kaže da je situacija teža.

– Pažnja ljudi je rasuta na milion nekih stvari. 'Put beznađa' je i dalje aktuelna pesma, a mislim da će uvek i biti. Uvek postoje neki sistemi vladavine koji normalnom čoveku ne odgovaraju, jer onda mora da živi nečiji tuđi život. I dan-danas možete da pitate ljude da li vole to što rade, gde žive i kako žive. To je put beznađa, a mi smo, fakat, na njemu sve ove godine – smatra frontmen Ritma nereda.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Nema komentara

Napišite komentar