Počeo je Novosadski džez festival

autor: Višnja Davidović 0

Početak glavnog programa Novosadskog džez festivala u Novosadskom pozorištu ( Újvidéki Színház) sinoć su obeležili gosti iz evropskih prestonica – Trio Afium iz Pečuja, Karageorgiev Kvartet iz Plovdiva i Grossmutterchen hatz & Klok iz Sankt Peltena. Veče je proteklo u aplauzima prepunog Novosadskog pozorišta I kvalitetnoj muzici mladih džez umetnika iz evropskih gradova, a festival se nastavlja sutra na drugoj, dobro poznatoj festivalskoj lokaciji - u Srpskom narodnom pozorištu.

FOTO: Andrej Hložan

- Ugodna je ova promena festivalskog ambijenta, tim pre što zvuci koji slede večeras prosto vape za nešto kamernijim, da ne kažem gotovo klubskim prostorom. Ovo izgleda obećavajuće, davno nismo imali prostor koji odgovara zvuku i obrnuto – najavio je Vitomir Simurdić na početku večeri.

Festival je otvorio Grossmutterchen hatz & Klok orkestar iz Austrije narodnom pesmom Hanuma, što je publiku kupilo u startu. Ovaj sastav naišao je na najbolji prijem prisutnih, tim pre što je u svojim kompozicijama neprestano provlačio balkanske motive i džipsi džez. Njihov koncert propraćen je tako što je publika davala ritam dlanovima od početka do kraja, kao I uzvikivala I “podvriskivala”, što nije tako uobičajeno za džez koncerte. Članovi sastava održavali su odličnu komunikaciju sa prisutnima I provlačili šale I anegdote u pauzama između pesama, a bend liderka Franziska Hatz se potrudila da govori na srpskom koliko je mogla.

FOTO: Andrej Hložan

Usledio je koncert Trija Afium iz Mađarske, koji je u sasvim drugom maniru održao pažnju publike. U centru interesovanja im je sving, mada eksperimentišu sa drugim pravcima.Svirali su autorsku muziku svakog člana ponaosob, što se pokazalo kao uspešna strategija.

Na kraju je Karageorgiev Kvartet iz Bugarske održao svoj koncert, što je vrlo efektno završilo ovo otvaranje festivala. Zahvaljujući mešavini stilova I velikom uticaju bluz, fank I rok muzike na ovaj sastav, publika je uspela da ostane budna I pažljivo isprati I četvrti sat koncerata te večeri.

Nijedan aplauz nije izostao, a svaki od bendova pozvan je na bis. Sala Novosadskog pozorišta je bila prepuna, tek je nekoliko mesta u prvom redu ostalo upražnjeno. Kraj uspešne večeri I otvaranja 19. po redu Novosadskog džez festivala obeležio je džem sešn novosadskih muzičara u prijatnom ambijentu kluba pozorišta.

Ovaj specijalni muzički program nazvan je “Dan džeza”, a pripremili su ga Kulturni centar Novi Sad u saradnji sa Fondacijom “Novi Sad 2021”. Njihova kooperacija ogleda se u edukativno-afirmativnom pristupu, internacionalizaciji i promociji mladih novosadskih muzičara i njihovih kolega iz drugih Evropskih prestonica kulture. Ovo je ujedno i način da se istakne neophodnost i važnost  saradnje Fondacije sa institucijama kulture i doprinos u podizanju kapaciteta tih institucija kroz programsko osnaživanje i izgrađivanje publike.

Nema komentara

Napišite komentar