Održano šesto veče kratkog filma

autor: Slavica Trifunović 0

Filmovi “Ljubav”, “Loop”, “Strano telo” i “Utopija” prikazani su na šestoj po redu večeri kratkog filma organizovanoj u kulturnom centru Prostor u Petrovaradinu.

Foto: Slavica Trifunović

Reditelj filmova “Ljubav” i “Strano telo” je Dušan Zorić, dok je autor filmova “Utopija” i “Loop” Matija Gluščević.

Film “Utopija” govori o dečaku Boriši koji voli da se igra vojnika. Iako Matija Gluščević kaže da osnovna ideja ovog filma nije povezana sa ratom, ipak je neminovno da se ta tema provlači kroz radnju filma. To je, objašnjava Matija, zbog opsesije glavnog lika, koja potiče iz toga što je okružen pričama o ratu i liku Josipa Broza Tita, kao i raznim ideologijama koje na njega nemaju nikakav uticaj. S druge strane, Gluščević ističe da ih je glavni junak upio i prilagodio za svoju igru, ali i da je to za njega samo igra i dodaje da je film “Utopija” nastao spontano, s obzirom na to da je glavni lik Boriša zapravo njegov rođak. Matija kaže se inspiracija za junakinju njegovog drugog filma “Loop” javila u njegovoj glavi i da je rezultat njegovih ličnih osećanja. Film “Loop” govori o devojci koja je doživela nesreću u kojoj je jedan muškarac poginuo. Ona nakon toga počinje da dobija rođendanske čestitke koje su namirisane muškim parfemom. Gluščević ističe da se pojavljivanjem na festivalima nije ništa bitno promenilo, ali i da mu je dalo do znanja da se nekome sviđa ono što radi i da treba da nastavi da se bavi time.

Sva četiri filma imaju različite tematike, a kako kaže Dušan Zorić, ono što je bilo najvažnije u njegovom filmu “Strano telo” jeste preispitivanje muškosti i seksualne energije, i sve to povezano sa traumom iz prošlosti. On priznaje da je najviše bio napadan od strane feministkinja, kojima je film bio ponižavajući. Kako je rekao, odlazak na festivale mu znači, jer je to jedino priznanje koje dobije za kratki film. Zorić kaže i da mu je uvek neprijatno da gleda svog film, jer vidi stvari koje nije dobro uradio.

Matija Gluščević studira režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Film “Utopija” prikazan je na festivalima poput 64. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma i na Filmskom festivalu u Puli. Dok je film “Loop” imao svetsku premijeru na festivalu u Lokarnu. Dušan Zorić završio je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a njegovi film “Ljubav” imao je svetsku  premijeru na festivalu dokumentarnog filma Visions Du Reel u Nionu, dok je film “Strano telo” svetsku premijeru imalo u takmičarskom programu Horizonti filmskog festivala u Veneciji.

Sedmo po redu veče kratkih filmova zakazano je za 18. novembar u 19 časova.

Nema komentara

Napišite komentar