Moguće da Dok'n'ritam festival dođe i u Novi Sad

autor: A. Subotić 0

Promocija Međunarodnog festivala muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’ritam“ održana je u Kulturnom centru Novog Sada, u sklopu programa 21. Festivala evropskog i nezavisnog filma „Euro-in film“. „Dok’n’ritam“ predstavila je umetnička direktorka samog  festivala Sandra Rančić.

- Ovo je festival muzičkog dokumentarnog filma koji je prvi put održan 2016. i to je prvi takav filmski festival u Srbiji. Njegov osnovni cilj jeste afirmacija ovog žanra. S obzirom na to da je takmičarskog karaktera, mi idemo ka tome da ga dovedemo na najveći profesionalni nivo – rekla je Rančić.

U sklopu festivala, uz takmičarski deo postoji i prateći program, u okviru kojeg nastupaju različiti bendovi, održavaju se tribine, a u okviru sekcije Notabuk predstavljaju se i muzičke knjige. Još jedan od pratećih sadržaja jeste Work in progress, u okviru kojeg se prikazuju muzički dokumentarci koji su još uvek u procesu nastanka.

Sandra navodi da je počela da radi na ideji da osmisli jedan lajtmotiv koji će da povezuje filmove, knjige, tribine, revijalne delove i koncerte koji obeležavaju festival te godine.    

– Kada pričamo o Dok’n’ritmu, suština je da ćemo se uvek truditi da dovedemo bendove i autore filmova u što većem broju. Potrudićemo se da za sledeći festival bude svako veče neka svirka. Ali to neće biti bilo kakva svirka, već ona koja se uklapa konceptualno u program. Ideja na kojoj sam već i ove godine počela da radim jeste da imamo ključnu reč koja povezuje sve učesnike – dodala je Rančić.

Trenutno se ovaj festival održava samo u Beogradu, u okviru prostora Doma kulture Studentski grad, ali cilj organizatora festivala je da se on proširi i na druge gradove, među kojima je i Novi Sad.

Filmovi koji su bili deo programa dosadašnja dva festivala jesu „Limunovo drvo“, „Maske“, „Umetnost ogledanja“, „LP film Buldožer – Pljuni istini u oči“, „No smoking in Sarajevo“ i  mnogi drugi muzički dokumentarci.

Nema komentara

Napišite komentar