Deset najboljih serija u 2017. godini

autor: Aljoša Mudri 0

Godina za nama bila je puna serijskih noviteta. Najveći uspeh postigli su kablovski kanali i striming servisi, koji svake godine postaju sve popularniji izbor za gledanje serija i filmova.

Ovu listu uglavnom čine prve sezone serija, ali je tu i nekoliko veterana.

10. TWIN PEAKS (Showtime)

Prošlo je tačno 25 godina otkako je Lora Palmer u snu agentu Kuperu rekla da će se videti za 25 godina. Bila je u pravu. Režiser Dejvid Linč odlučio je da je sada pravo vreme za povratak ove kultne serije koja je privukla pažnju publike i kritike davne 1990. godine. U 18 epizoda Linč je nastavio da se poigrava sa našim umom i stvorio nekoliko, blago rečeno, čudnih epizoda. Tu se posebno ističe osma nadrealistička epizoda u kojoj ima vrlo malo dijaloga, ali se zato odlikuje fenomenalnim kadrovima i saundtrekom. Sa režiserske strane Linč je stvorio još jedno remek-delo, ali scenario nije na tako visokom nivou kao što je bio devedesetih. Uprkos svemu, vredelo je vratiti se u Tvin Piks, makar zbog starih likova.

9. OUTLANDER  (STARZ)

Ovu seriju je vrlo teško smestiti u jedan žanr. Ima elemente drame, istorijske fikcije, avanture, naučne fantastike i romanse. U centru priče je Kler koja se iz 20. vratila u 18. vek. „Outlander“ je vrlo istorijski tačna serija, uz povremeno uzimanje slobode, naravno. Dok su prve sezone pratile period pred bitku kod Kalodena, koja je poslednja bitka u Jakobitskom ustanku, u trećoj se dešava vremenski skok od 20 godina. Radnja se i dalje pretežno dešava u Škotskoj, ali je osetna promena politike (iako glavni likovi izgledaju potpuno isto) Ono što i dalje izdvaja ovu seriju i posle tri sezone, jesu dobro napisani likovi, režija i scenografija.

8. BIG LITTLE LIES (HBO)

U pitanju je adaptacija istoimenog romana. Iako se na prvi pogled može činiti kao da je ovo obična serija o ubistvu, kako serija odmiče, otkrivamo mnogo skrivenih i zataškavanih stvari u ovom malom gradiću. Bavi se lažima, prikrivanjem, nasiljem u porodici i silovanjem. Seriju takođe ističu dobro prikazani odnosi između tri snaže žene. (Nikol Kidman, Riz Viterspun i Šejlin Vudli) Iako planirana kao miniserija od sedam epizoda, najavljena je i druga sezona.

7. GENIUS (NATIONAL GEOGRAPHIC)

Antologijska serija „Genius“ u prvoj sezoni prati život Alberta Ajnštajna. Za razliku od drugih filmova i serija, Ajnštajn ovde nije prikazan u isključivo pozitivnom svetlu. Pored profesionalne karijere, tu je i  njegov odnos sa Milevom Marić. Prikazana je njihova burna veza preko uzajamnog interesovanja za fiziku i mladalačke ljubavi  pa sve do razdvajanja puteva tek nakon što joj je Anštajn stopirao karijeru. Serija prilično detaljno prati Ajnštajnov život od detinjstva do smrti. Ovo je inače prva serija Nacionalne geografije, i mogu reći da su se dobro pokazali.


6. PEAKY BLINDERS (ITV)

Četvrta sezona istakla se napetom pričom i odličnom glumom, iako je to već postala neka vrsta standarda u ovoj britanskoj seriji. Ulozi su veći nego ikada jer se porodica Šelbi suočila sa surovom italijanskom mafijom na čelu sa Lukom Čangretom, kojeg je odlično odigrao Ejdrijen Brodi. U prepoznatljivoj estetici, koja je bila i uzor za Blelogrlićevu seriju „Senke nad Balkanom“, „Blindersi“ vas neće ostaviti ravnodušnim.

5. FEUD (FX)

„Feud“ je još jedna u nizu antologijskih serija od Rajana Marfija, koji se proslavio serijama „American Horror Story“, „American Crime Story“ i „Scream Queens“. Namera ovakvih serija je da svaka sezona prati zasebne likove i priču. „Feud“ se bavi svađama poznatih ličnosti, a prva sezona je posvećena glumicama Džoan Kraford i Bet Dejvis. U svega osam epizoda serija je uspela da prikaže njihov odnos prilikom snimanja filma „What Ever Happened to Baby Jane?“, ali i da se pozabavi drugim važnim temama poput ejdžizma i mizoginije u filmskoj industriji, koja je prisutna i danas. (mada u manjoj meri nego šezdesetih) „Feud“ je pokušao objektivno da predstavi obe strane, ali je u jednom trenutku zauzeo Krafordinu stranu. Ove dve filmske dive tumače druge dve: Džesika Lang i Suzan Sarandon. Obe su nominovane za Zlatnog globusa u istoj kategoriji, pa se nadam da neće doći do svađe kao kod Oskara 1963. godine. U planu je i druga sezona koja će se baviti odnosom engleskog princa Čarlsa i Dajane.

4. SENSE8 (NETFLIX)

Činjenica je „Sense8“ ima vrlo veliku bazu fanova širom sveta. Sestre Vačovski imale su težak zadatak jer su želele da nadmaše vrlo jaku prvu sezonu, ali mogu reći da su u tome uspele. Druga sezona je ambicioznija, mračnija i predstavlja veliki napredak u odnosu na prvu sezonu. Iako „Sense8“ ima neobičnu premisu, u suštini je to serija o ljudskim odnosima, prihvatanju različitosti i borbi za sopstveni identitet. Drugu sezonu odlikuje više akcije i dublja priča koja se završava na klifhengeru. Iako je Netfliks otkazao seriju, za sledeću godinu je najavljen specijal koji će zaokružiti priču.

3. CRAZY EX-GIRLFRIEND (The CW)

U 2017. prikazana je druga polovina druge sezone i prva polovina treće sezone, ali tih 13 epizoda zapravo predstavlja ono najbolje što serija ima da ponudi. „Crazy Ex-Girlfriend“ je mnogo više nego što sam naslov nudi, štaviše, serija pokušava da dekonstruiše naslov. Ovo je priča o anksioznosti i depresiji, ali i opsesivnoj ljubavi. Dekonstruiše se čitav koncept romantičnih komedija, a i mjuziklova. Tu je i gomila meta referenci poput zapitkivanja koliko novca je otišlo za budžet ove numere ili zašto smo baš sada počeli da pevamo i igramo. Ono što ovaj deo serije posebno ističe je prihvatanje glavne junakinje da joj je potrebna pomoć jer opsesivna ljubav i idealizovanje partnera nisu zdravi. Scenaristkinje su odlično snašle u prikazivanju, dekonstrukciji života kao na filmu i prikazivanja surove realnosti. Iako je kvalitet serije na nivou kablovskih ili serija na striming servisima, ovo nije jedna od njih. Prvobitno je bila poručena od strane Showtime-a, što može da objasni kvalitet.

2. THE HANDMAID’S TALE (Hulu)

U pitanju je još jedna serija sa književnim predloškom. Kroz deset epizoda se upoznajemo sa distopijskim svetom Margaret Atvud. Ona sama ističe da nije u pitanju naučna fantastika, već spekulativna fantastika, odnosno ono što je moguće da se desi. U vrlo strašnoj budućnosti žene su svedene na ulogu sluškinja i njihova jedina uloga je da rađaju, dok su na vlasti samo muškarci, rangirani po crkvenoj hijerarhiji. Crkva, koja upravlja celokupnim stanovništvom, ženama je oduzela novac, živote i imena. U tom totalitarnom društvu svaka žena nosi ime svoga muža: Fredova, Glenova, Vorenova… Vrlo turobna atmosfera u svih deset epizoda učiniće da pomislite da nema izlaza iz ove grozne situacije i u tom svetlu se i završava sezona. Iako je prva sezona obradila celu knjigu, naručena je druga sezona u kojoj ćemo malo više moći da vidimo pokret za oslobođenje i, nadamo se, revoluciju.

1. AMERICAN GODS (Starz)

„American Gods“ je verovatno serija koju je publika najduže čekala. Kao adaptacija istoimenog romana Nila Gejmena, još pre same premijere je privukla pažnju publike i kritike. U centru ove serije su bogovi koji postoje samo zbog činjenice da postoje ljudi koji veruju u njih. Ti bogovi su došli u Ameriku tokom godina zajedno sa migracijama iz drugih zemalja. Pošto smo u 21. veku, mnogi tradicionalni bogovi iz hrišćanske, nordijske i slovenske mitologije su oslabljeni jer više nemaju toliku popularnost, a time i ni moć. Sa druge strane, popularnost bogova televizije i tehnologije je ogromna i tu dolazi do sukoba između starih i novih bogova. Zato serija služi kao i svojevrsna kritika društva, a posebno je značajna u svetlu migrantske krize i Trampovog zida. Prva sezona, iako je neke delove proširila, jedva da je zagrebala radnju romana, tako da nas nove avanture tek očekuju u narednim godinama.

Nema komentara

Napišite komentar