Damin gambit – životno putovanje čuda od deteta

autor: Nina Albulj 0

Damin gambit (The Queen's Gambit) je najgledanija mini serija američkog uslužnog provajdera Netflix, čije je emitovanje počelo 23. oktobra ove godine, a koja je u prvih 28 dana imala već 62 miliona kućnih gledalaca. Priča zasnovana po romanu Valtera Tevisa čekala je 40 godina na svoju ekranizaciju. 

Foto: Ugolini news

Spoiler alert!

Radnja serije smeštena je u šezdesete godine prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama, gde devojčica Elizabet Harmon (Anja Tejlor Džoj) ostaje bez majke sa osam godina, i odlazi u sirotište u kom upoznaje domara uz kojeg je spoznala svoj talenat i ljubav prema šahu, u tom momentu igre rezervisane za muškarce. Iako su njene životne okolnosti bile nemilosrdne, ono što ju je dodatno sprečavalo na putu šahovskog genija jeste zavisnost od droge i alkohola. Međutim, baš uz pomoć droge u vidu tableta za smirenje i podizanje raspoloženja koje je dobijala u sirotištu, Elizabet uspeva da zamišljanjem šahovske table i figura na plafonu sobe vežba i pospešuje svoju veštinu igranja šaha. 

U jednom intervjuu za The New York Times, Valter Tevis govori da mu je kao malom dijagnostikovana reumatska bolest srca, te da je u bolnici primao terapiju u vidu povećane doze lekova, od kojih mu se, kao i Elizabet, stvorila zavisnost. 

Nakon što ju je jedna porodica usvojila, Bet ulazi u šahovske krugove takmičući se na turnirima, po kojim postaje prvo nacionalno, a potom i međunarodno poznata. Te joj pobede otvaraju vrata poznatih takmičenja u Parizu i Moskvi, gde se susreće sa ruskim velemajstorom Vasilijem Borgovim. To što je jedina profesionalka u sportu u kom dominiraju muškarci s početka joj imponuje. Međutim, jedino što se pominjalo u medijima jeste uspeh jedne devojke, a ne uspeh izvrsne mlade šahistkinje, što Elizabet i naglašava u dijalogu sa pomajkom, gde govori da to ne bi trebalo biti važno. 

Lik glavne junakinje delimično je inspirisan likom američkog velemajstora i čuda od deteta Bobija Fišera, koji je postao svetski prvak u šahu 1972. godine u meču sa sovjetskim šahistom Borisom Spaskim.

Po ocenama kritičara, Anja Tejlor Džoj izvrsno iznosi ulogu stidljive devojke nesigurne u sebe, a istovremeno sigurne u svoju veštinu igranja šaha. Na IMBD-u ova drama u režiji Skota Franka je ocenjena sa 8.8, a ono što je zanimljivo jeste da radnja počinje od sredine, gde se prikazuje scena turnira u Parizu

Iako je reč o sportskoj drami, priključuju se i teme feminizma, prijateljstva i socijalnih patnji. Serija je ispraćena vernom kostimografijom i muzikom, a upakovana sa dobrim scenarijem i glumom predstavlja odličan krajnji proizvod.

Nema komentara

Napišite komentar