BORIŠA MILOSAVLJEVIĆ: Rukomet sve manje popularan

autor: Zorana Avdić 0

Boriša Milosavljević sudija je rukometnog saveza Vojvodine. U rukometu je trideset godina, prvo kao igrač, a onda i sudija. Elitni je sudija Rukometnog saveza Srbije sa preko deset godina suđenja najvišeg stepena takmičenja i član je Skupštine Rukometnog saveza Srbije, Rukometnog Saveza Vojvodine i Zajednice sudija i kontrolora RSS.

Za Univerzitetski odjek govori o razlozima za pad popularnosti nekada jednog od najtrofejnijih ekipnih sportova kod nas i načinima da se ta situacija promeni.

Foto: Sportska centrala

Zašto je rukomet sve manje popularan?

Najviše zbog slabih rezultata reprezentacije na poslednjim velikim takmičenjima, kako muških tako i ženskih selekcija. A ni klubski rukomet nije na nekom zavidnom nivou, jer zbog loših finasijskih situacija u klubovima mladi igrači prerano odlaze u inostranstvo. Kako su izostali uspesi na oba polja, deca ne nalaze idole i gube zainteresovanost za naš nekada najtrofejniji sport.

Šta sve treba uraditi kako bi se to promenilo?

Mnoge stvari bi trebalo promeniti u funkcionisanju rukometnog saveza, staviti akcenat na škole rukometa, približiti rukomet mlađim genaracijama. Kako su oni aktivni na društvenim mrežama, i rukomet treba tamo da se više promoviše.

Mislite li da bi bolji rezultati srpskih reprezentativaca povećali interesovanje za ovaj sport?

Svakako, kao što sam već naveo, bez uspeha reprezentacije i naših reprezentativaca u svojim klubovima, nema ni interesovanja za ovaj sport. Samo pojava novih Vujovića, Portnera, Vukovića... i ostalih vanzemaljaca može vratiti zainteresovanost za rukomet.

Na koji način mediji mogu da doprinesu popularnosti rukometa?

Svakako da mediji mogu mnogo da doprinesu, kako popularnosti tako i onoj drugoj strani sporta. Izveštavanjem relevantnih činjenica u vezi sa ovim sportom mogu da doprinesu.

Da li verujete da će rukomet vratiti staru slavu?

Naravno da verujem i siguran sam da će se rukomet vratiti na mesto koje mu pripada. Jer ja, kao neko ko je 30 godina u rukometu, moram da verujem u boljitak srpskog rukometa.

 

Nema komentara

Napišite komentar