DAŠKO I MLAĐA: Na delu je ekonomska cenzura

autor: Vesna Došen 553 pregleda 0

Voditeljski dvojac Daško i Mlađa letos su otpušteni sa Radio Televizije Vojvodine, a ugašena je njihova emisija „Alarm“ koja je emitovana na O radiju. Početkom oktobra pokrenuli su inicijativu prikupljanja novca putem donacija za osnivanje sopstvene nezavisne produkcije.

Daško Milinović i Mladen Urdarević, zajedničku voditeljsku karijeru započeli su 2003. vođenjem emisije „Mikrofonija“. Kao novinari, zajedno su radili i u magazinu CKM. Vodili su jutranji program na radiju „AS“ da bi 2014. godine prešli na nacionalnu frekvenciju, radio „B92“, gde su emitovali svoju emisiju „Uzbudilnik“.

Pored radijske karijere, Daško se bavi grafičkim dizajnom dok je Mlađa scenarista humorističke serije „Državni posao“. Obojica su deo i novosadske pank scene u zasebnim bendovima. Daško je deo grupe „Red Union“ a Mlađa „Ragman“.  Bežeći od formatiranja radio programa i želeći da ostanu dosledni svom novinarskom radu, odlučili su da osnuju nezavisnu produkciju i da njihove gazde budu isključivo njihovi slušaoci. Da se bore za ono kako bi trebalo da bude, protiv inercije onoga kako jeste, dokazali i objasnili su i kroz ovaj razgovor.

Od početka karijere menjali ste načine emitovanja vaše emisije. Počeli ste na pokrajinskom radiju, čuli se na nacionalnoj frekvenciji, emitovali ste emisiju i na internet radiju, a sada osnivate nezavisnu produkciju. Kako i zašto se sve to izdešavalo?

Daško: Zato što smo bili primorani. Išlo je do jednog momenta uzlaznom putanjom, onda su došla nova vremena, nova uprava, novo sve, te smo mi morali da se povučemo, tačnije oni koji uređuju radio programe su odlučili da nas treba staviti tu gde nam je i mesto pa smo posle godinu dana rada na O radiju odlučili da možemo da nastavimo da radimo slično, a da budemo potpuno svoji, vlasnici svojih sredstava za proizvodnju.

Mlađa: Sve se to desilo jer nismo želeli da se prilagođavamo, nismo želeli da menjamo priču zarad dnevno političkih različitih zahteva, što medija, što trenutne situacije u kojoj se nalazi naša zemlja. Nismo pristajali na kretenizaciju radija, pravljenja da radio stanice liče jedna na drugu. Mi se zalažemo za jutarnji program koji se neće sastojati samo od muzike, nego da govorni deo programa bude glavni deo, a muzika ukras tom programu jer ljudi žele živu reč koja pritom ima i kritički osvrt.    

Koja su vaša očekivanja od procesa do realizacije svega ovoga?

Daško: Mi hoćemo da napravimo jedan samoodrživi sistem, gde će naši slušaoci biti naše gazde. Nećemo više biti na platnom spisku poreskih obveznika ni nekakvih stranih vlasnika korporacija koje drže radio i tv stanice. Za razliku od plata koje smo dobijali iz nekih zabašurenih izvora, sada ćemo znati ko nas plaća i dokle god nas budu plaćali znaćemo da dobro radimo i da imamo kome da radimo.

Dakle to su vam motivi, zbog toga i radite sve ovo.

Mlađa: Prvenstveno zbog toga. Trenutno ne postoji radio, niti fm, niti internet koji će nama dozvoliti da puštamo muziku koju želimo i da pričamo ono što želimo.

Kako je to u jednom slučaju biti žrtva tržišta, a u drugom žrtva politike?

Daško: Tržište je lažno. Nije tržište reklo da smo mi loši pa nas izbacilo, mi smo imali odlično slušan radio program koji je propravljao rejting celom radiju. Tu postoji jedan nelogičan deo, sve vreme se pozivaš na tržište i šta raja voli, a kad mi napravimo šta raja voli, a nije kretensko onda oni to ukinu. Znači da ispada da nije glavna direktiva šta narod voli nego da je ipak direktiva da bude glupo, to su trendovi.

Mlađa: Trenutno se sve radio stanice sastoje od dvominutne priče, fraza, koje izgovara voditelj, koje nisu mišljenje, nisu stav, nego „Je l' ste popili kafu, ako niste, popijte, Lepo je vreme, zaljubite se“, a pre toga slušaćemo to i to. Tako sada izgledaju radio stanice. A iz ove druge priče smo izleteli, svi znamo zašto. Mi se tu ne uklapamo i moramo da tražimo drugu kuću.

Reklo bi se da ste bili dobar proizvod u lošem okruženju. Da li vam se osnivanje nezavisne produkcije činilo kao bolje rešenje pre nego da se priključite nekom drugom radiju?

Daško: Ne postoji taj radio, mi smo pokušali, malo ko ima hrabrosti da se zamera. Ne postoji izravna cenzura nego ekonomska. Počneš da govoriš nešto što se ne sviđa nekom ko je moćan i taj neko kaže svom prijatelju koji drži firmu koja se reklamira kod tebe da prestane da te sponzoriše i time te je ubio isto kao da ti je zabranio da pričaš.
Mlađa: Neće to biti baš šta mi hoćemo nego ćemo da nastavimo da radimo što smo radili i pre i nastaviti da ukazujemo i kritikujemo. Nikada se nismo suzdržavali ali sada nam se čini da zbog toga nećemo snositi posledice.

Daško u intervjuu za O Radio ste izjavili da je prava definicija gluposti kada radiš istu stvar očekuješ drugi rezultat. Kako sada gledate na to?

Daško: Pa evo mi ćemo sada to da promenimo, umesto da tražimo novi konvencionalni radijski dom, mi ćemo da probamo sami, to je sad definicija pameti.

Mlađa: Videćemo da li ćemo sada spektakularno čabrirati ili ćemo se kao ptica feniks iz pepela podići, to je sada veliko pitanje.

Da li Vas internet radio čini ograničenim?

Daško: To je problem kod nas, što u svetu nije slučaj. Da sada ovaj razgovor vodimo u Mađarskoj, niko me ne bi sažaljevao što sam na internetu već bi taj internet cureo svima u telefone.

Nema komentara

Napišite komentar