"Sedi, ne nasedaj"

autor: Aleksandar Milošević 0

Mirna šetnja novosadskim ulicama i bulevarima, nekoliko hiljada demonstranata, mahom mlađih ljudi, raznolikih političkih opredjeljenja i ideoloških shvatanja iz čijih se grla otimaju različiti povici i parole podstaknuti frustracijom zbog postupaka režima, ali ipak poruke sa istom suštinom – bunt protiv laži i nasilja s jedne, i želja za normalnim životom s druge strane. Tako je izgledala atmosfera na sinoćnjem, uzastopno trećem protestu protiv aktuelne vlasti u Novom Sadu.

Foto: Danijela Andulajević

Dakle, baš suprotno od onoga što se dešavalo dan ranije kada je oskrnavljena Gradska kuća, zgrada koja je svakako jedan od kulturnih i istorijskih simbola Novog Sada. 

„Nisu sinoć rušili demonstranti već huligani koje je poslala vlast“, bila je poruka koja se mogla čuti na početku ovog protesta koji je počeo okupljanjem na Trgu slobode nešto poslije 18 časova. 

Demonstranti su bili uglavnom jedinstveni u ideji da se pokaže da oni nisu tu da bi rušili zgrade i kulturne spomenike svoga grada već kako bi na miran način ukazali na devijacije vladajuće strukture. U skladu s tim načelom, od početka večeri svaki pokušaj nasilja ili podizanja tenzija od nekog pojedinca propraćen je oštrim negodovanjem okupljenih uz sjedanje na beton, koje je – može se slobodno reći – predstavljalo ritual ove večeri. 

Čim se kolona demonstranata od Trga uputila u protestnu šetnju jednom od ulica, odjeknula je petarda ili možda topovski udar, koji je bacio neko od okupljenih, pa je automatski uslijedila reakcija ostalih – sjedanje i negodovanje.

I zaista demonstranti nisu „nasjeli“ već su nakon nekoliko minuta nastavili šetnju do policijske stanice „Stari grad“ , u koju je dan ranije priveden jedan od inicijatora protesta Miran Pogačar, kao i još nekoliko ljudi.

„Pravda za Mirana“, „pustite ih napolje“, „hoćemo istinu“, bili su samo neki od povika ispred policijske stanice, uz još nekoliko pogrdnih riječi na račun policije i predsjednika Aleksandra Vučića, koje se uostalom i inače smjenjuju.

Vjerovatno najemotivniji dio večeri bio je kada su se nakon nekoliko stotina metara šetnje od policijske stanice na prozorima Doma zdravlja pojavili medicinari, koji su pozdravljeni uz gromoglasan i višeminutni aplauz i uz skandiranje „hvala vam“, čime su im okupljeni dali barem moralnu podršku u daljoj borbi s virusom korona.

Foto: Danijela Andulajević

„Izlazite napolje“ ili „siđite na ulice“, moglo se čuti svaki put kad bi se na balkonima zgrada pojavili građani, a pomenuti poziv na protest bio je upućen svima – i onima koji su mrzovoljno gledali na kolonu, i onima koji djeluju sasvim nezainterosavano, a ponajviše onima koji srdačno, s osmjehom na licu i mahanjem, pozdravljaju borbu za bolji život, ali koji se iz nekog razloga ipak nisu liftom ili u najgorem slučaju stepenicama spustili na ulicu i utopili se u duh okupljene mase.

Naredna stanica šetača bila je upravo ona i s koje su krenuli – Trg slobode, na kojima su se opet smjenjivale raznorazne poruke u kojima se traže ostavke, prije svega predsjednika Aleksandra Vučiča, ministra policije Nebojše Stefanoviča, direktora policije Vladimira Rebića, ali i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Nakon toga demonstranti su se uputili u novu mirnu šetnju kejom, Bulevarom Mihajla Pupina, Bulevarom cara Lazara i Bulevarom oslobođenja, uz povremene performanse sjedenja i blokade saobraćaja. 

Protest je završen ispred Gradske kuće koju je obezbjeđivalo nekoliko žandarma, ali sinoć nije bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom jer su demonstranti uspjeli da pokažu da im nije cilj da ruše svoj grad i njegove kulturno-istorijske spomenike, već da žele normalan život, bez pritisaka, ucjena i nasilja. Može se reći da je fraza „sedi, ne nasedaj“ pobijedila ove noći u Novom Sadu i da su demonstranti pokazali za kakve se vrijednosti u stvari zalažu.

Nema komentara

Napišite komentar