Privatni časovi postali neophodni

autor: Maja Baić 115 pregleda 0

Pored redovnih nastavnih aktivnosti, osnovci i srednjoškolci sve više koriste dodatne plaćene, odnosno privatne časove. Neki od razloga za to su bolja koncentracija prilikom razgovora sa nastavnikom i više vremena za pitanja u vezi s nedoumicama koje imaju.

Foto: Jeffrey Hamilton

Da u učionici nema mnogo vremena za ponavljanje i da su privatni časovi postali gotovo obavezni uz redovnu školsku nastavu, smatra učenica srednje ekonomske škole Tedora Maksimović.

– Mnogo mi je lakše kada mi profesor na privatnom času objasni nešto što ne razumem. U učionici nas ima mnogo i nemam toliko vremena da pitam sve što me interesuje. Kad god mi je teško da naučim gradivo iz bilo kojeg predmeta, obavezno odem na privatni čas. Svi učenici koje ja poznajem bar jednom su bili na privatnim časovima. Profesori nam neretko preporučuju sebe ili svoje kolege za privatne časove – kaže Teodora.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na to da skoro svaki četvrti đak u Srbiji uzima privatne časove iz nekog predmeta.

Dunja Arsić, profesorka matematike sa višegodišnjim iskustvom rada sa decom na privatnim časovima, osvrnula se na dva ključna razloga zbog kojih su privatni časovi postali sve učestalija pojava.

– Dva glavna, ali potpuno različita razloga jesu da određeni đaci ne slušaju na časovima, pogotovo ako ih roditelji naviknu da iz svih predmeta mogu ići na privatne časove, jer su ipak roditelji ti koji sve finansiraju. Drugi razlog bi bio loše objašnjeno gradivo u školi, koje đaci ne mogu da razumeju, pa pomoć traže na privatnim časovima – smatra profesorka.

Iz ugla nastavnice srpskog jezika Biljane Maksimović, teško je odrediti zašto su učenici sve redovniji na plaćenim dodatnim časovima, jer, kako kaže, to može da zavisi i od učenika i od nastavnika. Ipak, ona tvrdi da su privatni časovi nova moda, jer je roditeljima često lakše da plate nego da sami objasne.

– Nekada roditelji nisu zadovoljni radom nastavnika, a žele da dete ima znanje ili misle da je nastavnik previše strog, da puno traži i zato uzimaju časove. Svakako da privatni čas omogućava individualni rad, jer dete nije opterećeno ocenom, opušteno je, može bez ustručavanja da pita sve, a i nastavnik je na privatnom času uvek raspoložen – objašnjava profesorka Maksimović i dodaje kako privatni časovi ne bi bili potrebni kad bi nastavnici u školi savesno obavljali svoj posao.

Sa psihološke tačke gledišta, odlasci na privatne časove često mogu da budu zamka, jer na nepravilan način ulivaju učenicima određenu vrstu samopouzdanja.

–Generalno, deca nisu dovoljno samostalna i to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se uzimaju privatni časovi. Ovo bi bila manja pojava kada bi se u ranom uzrastu na pravi način sticale radne navike. Osnovna funkcija osnovne škole i jeste upravo to, osposobljavanje dece da se suočavaju sa teškoćama i redovne radne navike. Samopouzdanje učenika bi bilo znatno efektnije ako bi se sami potrudili i na taj način došli do uspeha. Uostalom tu su i besplatni dopunski časovi u školi, ako je đacima iz nekih predmeta neophodna dodatna pomoć – zaključila je školska psiholškinja Tanja Žilović.

Nema komentara

Napišite komentar