Privatna prestonica kulture

autor: Natalija Jovanović/ Javno.rs 166 pregleda 0

Firme povezane sa direktorom Fondacije Novi Sad 2021. dobijaju unosne poslove dok evropski eksperti kritikuju umetničku dimenziju projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture, prenosi javno.rs.

U novogodišnjoj noći, tačno u ponoć, ,,specijalno dizajnirani vatromet“ trebalo je da zaseni sve goste centralnog gradskog trga u Novom Sadu. Ali, umesto spektakla - dim, bljesak i nekoliko povređenih uključujući i dizajnera spektakla koji je završio na intenzivnoj nezi.

Doček je organizovala Fondacija Novi Sad 2021, kojoj je grad poverio vođenje trenutno najvažnijeg projekta u kulturi – Evropske prestonice kulture.

Osim varnica tokom vatrometa, „dima” je bilo i prilikom dodele oko 250,000 evra budžetskog novca firmama direktno povezanim sa čelnicima Fondacije Novi Sad 2021.

Posebno je problematična nabavka za promociju i marketing u Srbiji i 24 zemlje sveta čiji se efekti ne mogu jasno sagledati.

Stigle su i prve ocene projekta iz Brisela od nezavisnih evropskih eksperata - glavni nalaz je da program nema jasnu umetničku dimenziju i da je previše fokusiran na festivale.

Sa druge strane, lokalne institucije kulture, kao i predstavnici nezavisne kulturne scene suočeni su sa mnogobrojnim problemima, koje Fondacija ne prepoznaje kao relevantne.

Novi EXIT ili javna stvar

Skupština grada Novog Sada imenovala je Nemanju Milenkovića na mesto direktora Fondacije Novi Sad 2021 krajem decembra 2016. godine.

Milenković je prethodno radio na istom projektu ispred Fondacije Exit kojoj je Grad Novi Sad poverio vođenje kandidature za evropsku prestonicu kulture.

Usluge marketinga i promocije, vredne oko 250,000 evra, Fondacija Novi Sad 2021 dodelila je Fondaciji Exit i firmama My Exit Adventure i Exit Team.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad 2021, povezan je sa sve tri firme - u My Exit Adventure-u i Fondaciji Exit bio je angažovan na poslovima marketinga i PR-a, dok je u firmi Exit Team radio kao Marketing&PR menadžer.

Vlasnik firmi Exit Team i My Exit Adventure je Dušan Kovačević koji je zajedno sa Nemanjom Milenkovićem u Upravnom odboru Fondacije FORT, koju je Fondacija Exit osnovala u maju 2014. godine sa ciljem očuvanja, zaštite i razvoja Petrovaradinske tvrđave.

Firme Exit team i My Exit Adventure , kao i obe Fondacije – Fort i Exit - registrovane su na istoj adresi u Novom Sadu, Kisička broj 5.

Milenković u pisanom odgovoru BIRN-u navodi da je ponosan što mu kontakti koje je prikupio tokom svoje karijere pomažu da realizuje projekat Novi Sad 2021.

„U Exitu nisam radno angažovan ni na jednoj funkciji još od novembra 2016. godine. Jedini oblik radnog angažovanja mi je pozicija direktora Fondacije Novi Sad 2021”.

Iako Milenkovića u formalnom smislu ništa ne sprečava da zaključi ugovor sa Exitovim firmama, Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, smatra da bi to trebalo izbegavati.

„Stvar bi bila najčistija kada bi se direktor Fondacije uzdržao od učešća u bilo kojoj fazi ove javne nabavke kako ne bi postojala sumnja da je pogodovao firmama u kojima je radio”, smatra Nenadić.

Direktor Fondacije Novi Sad 2021 ne smatra se javnim funkcionerom te se na njega ne odnosi Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, navodi se u dopisu Agencije za borbu protiv korupcije.

Statutom Fondacije Novi Sad 2021 predviđeno je da mandat direktora traje za vreme realizacije projekta.

Koliko klikova za 250,000 evra?

Pored toga što je Milenković nabavku poverio bivšoj firmi, spornо je i što su predložene aktivnosti neprecizno definisane, pa se efekti ne mogu jasno sagledati.

Planirano je onlajn reklamiranje i zakup medijskog prostora u zemljama regiona, zapadne Evrope, Americi, Japanu, Kini, Rusiji i Turskoj. Tu je i snimanje osam TV i radio spotova koji bi trebalo da budu emitovani na svim značajnijim medijima u Srbiji. Predviđeno je organizovanje događaja, zakup bilborda i izrada promo materijala.

Na primer, samo u Velikoj Britaniji planirano je lobiranje, gostovanje i PR aktivnosti u trajanju od osam meseci. Zatim, zakup prostora na pet sajtova i u tri stručna i pet drugih magazina, kao i online oglašavanje na Facebooku i Googlu u trajanju od osam meseci.

Primera radi, za najskromniju stranicu oglasnog prostora u engleskom Dejli mejlu treba izdvojiti oko 36.500 evra, a u Dejli telegrafu čak 51.000 evra.

Igor Avžner, stručnjak za komunikacije i marketing, skreće pažnju da nije isto zakupiti prostor u lokalnim i nacionalnim medijima, kao i da oglašavanje na društvenim mrežama nije prilagođeno svim zemljama.

„Šta na primer znači zakup minimum pet magazina u Velikoj Britaniji? Da li je u pitanju zakup cele strane ili jednog stupca? Postavlja se pitanje i zašto bi neko odabrao Facebook oglašavanje u Kini, gde je ova društvena mreža gotovo zabranjena”.

Fondacija Exit nije nam dostavila listu svih online i štampanih medija u inostranstvu u kojima je vršen zakup medijskog prostora.

Kako navode u dopisu, u toku je izrada kompletnog izveštaja o marketinškim aktivnostima u vezi sa promociju projekta, te će isti dostaviti po objavljivanju.

Igor Avžner navodi da je ovako neprecizno definisanim planovima neizvodljivo proveriti stvarne efekte reklamiranja.

„Šta bi trebalo da se postigne osmomesečnim oglašavanjem na Fejsbuku? Koliko klikova, koliko oglasa, koliko podizanje svesti o Novom Sadu i Srbiji?“ pita se Avžner.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Nema komentara

Napišite komentar