Potreban drugačiji pristup zelenoj energiji

autor: Jovana Aleksić 187 pregleda 0

Polovina građana Srbije spremna je da počne sa korišćenjem obnovljivih izvora kako bi sačuvali električnu energiju, pokazalo je istraživanje agencije Ninamedia. Optimističan zaključak dobijen je ovim istraživanjem, s obzirom na to da 2,5 miliona domaćinstava troši skoro pet puta više električne energije od evropskog proseka. Rezultati ankete na reprezentativnom uzorku od 1.800 građana Srbije pokazali su da 81 odsto ispitanika štedi električnu energiju, a kao glavni motiv njih 86 odsto navodi manji iznos mesečnog računa.

Foto: Zbynek Burival na Unsplash

Republika Srbija raspolaže obnovljivim izvorima energije Sunca, vetra, vode, geotermalne energije i biomase. Obnovljivi izvori energije (OIE) predstavljaju neiscrpne izvore iz prirode koji se obnavljaju u određenom vremenskom intervalu. OIE se eksploatišu s ciljem električne, toplotne i mehaničke energije, a njihova karakteristika je što ne štete okolini. Epitet obnovljivi  izvori energije znači da se energija troši u iznosu koji ne premašuje brzinu kojom se stvara u prirodi. Rezerve obnovljivih izvora energije se često procenjuju na eksploataciju u periodu od nekoliko miliona godina.

Možemo zaključiti da je svest o ovoj temi na znatno većem nivou u odnosu na period od pre nekoliko godina, kako u domaćinstvima tako i u većim objektima u gradu. Direktor agencije za energetiku Novog Sada Aleksandar Ašonja ukazuje na to da je u nadležnosti Novog Sada nekoliko objekata i ustanova koji imaju obnovljive izvore energije.

– U Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ postoji jedan pokazni panel, energija se skladišti u akumulatoru i koristi za potrebe jedne učionice. Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ poseduje malu laboratoriju sa obnovljivim izvorima. Srednja poljoprivredna škola u Futogu ima kotao na biomasu koji greje jedan zaseban školski objekat. Na krovu Doma zdravlja „Jovan Jovanović Zmaj“ postavljeni su solarni kolektori za zagrevanje tople potrošne vode u zgradi – navodi Ašonja i dodaje da je cilj svih jedinica lokalne samouprave, pa tako i Novog Sada da od ukupne potrošnje primarne energije na godišnjem nivou uštedi jedan procenat te energije.

Pomenuta škola „Mihajlo Pupin“, koja u svojoj laboratoriji poseduje jednu malu vetrenjaču, solarne panel snage, nekoliko solarnih kolektora za zagrevanje tople vode i kotao na biomasu, trenutno koristi sve vidove obnovljivih izvora energije, kako kaže jedan od njenih profesora Saša Skoko.

– Obnovljive izvore energije koristimo u obrazovnom sistemu kako bi se naši srednjoškolci, a i budući studenti, upoznali sa ovom oblašću – rekao je Skoko, i dodao da škola poseduje prvu laboratoriju za obnovljive izvore energije koja je napravljena na osnovu donacija i urađena putem IPA projekta, odnosno uz podršku Evropske unije.

Prva fotonaponska elektrana u Srbiji postavljena je na ravnom krovu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu tokom 2011. godine, a četiri godine kasnije dobili su još jednu, kako kaže profesor Zoltan Čorba.

– Prva, čija je snaga 8kW, sastoji se iz jednog string invertora i 20 fotonaponskih panela ukupne snage 9,6kWp. Snaga druge elektrane iznosi 16,4kW i ona se sastoji iz 2 string invertora i 8 mikroinvertora. U ovoj elektrani fotonaponski paneli su izrađeni od polikristalniih i monokristalnih silicijumskih ćelija i od tankoslojnog materijala – objasnio je Zoltan Čorba i istakao da fotonaponski paneli pretvaraju sunčevu energiju u električnu putem fotonaponskog efekta.

Koliko je ova tema trenutno u ekspanziji ističe inženjer elektrotehnike iz Centra za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije „Centrala“ Vladimir Janković koji kaže da postoje dva načina za obnovljive izvore u Srbiji, i da se koristi onaj koji je jednostavniji, ali štetan za celokupnu privredu i stanovništvo Srbije.

– Taj način podrazumeva da investitori ulažu u proizvodnju električne energije iz vetra, Sunca i naših reka. Celokupna dobijena energija plaćaće se preko leđa stanovništva. To se već sada vidi na svakom računu koji ispostavi Elektroprivreda Srbije. Drugi način je složeniji, ali daleko korisniji i sastoji se od izračunavanja koji oblici primene obnovljivih izvora energije više odgovaraju našim uslovima i potrebama – rekao je Janković i pojasnio da se pod pojmom „razvoja obnovljivih izvora energije“ u razvijenom svetu podrazumeva razvoj nauke, istraživanje, proizvodnja opreme i, na kraju, dobijanje čiste energije i prodaja opreme.

Međutim, prema njegovim rečima, u zemljama koje slabo brinu za sopstveni razvoj, među kojima je i Srbija, pod „obnovljivim izvorima energije“ podrazumeva se samo proizvodnja energije, prvenstveno električne.

– Često se kod nas spominje da primena obnovljivih izvora energije pospešuje razvoj privrede i povećava zaposlenost. Nijedno od ta dva nije tačno. Samo privreda koja ima jasne razvojne planove i sposobnost realizacije ulazi u proizvodnju opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije, a na drugom mestu je dobijanje energije kada se već ima oprema – rekao je Janković i zaključio da jasna vizija trenda povećanja obima proizvodnje opreme u svetu i potreba za energijom dovodi do investicija u tu perspektivnu oblast privrede.

Nema komentara

Napišite komentar