Održana prva onlajn emisija Univerzitetskog odjeka

autor: Aleksandar Milošević 201 pregleda 0

Onlajn okrugli sto „Odgovorno novinarstvo u vremenu pandemije“ održan je sinoć putem Fejsbuk stranice portala „Univerzitetski odjek“. U razgovoru, koji je moderirala novinarka Ana Stojanović, učestvovale su novinarka Foneta i članica Saveta za štampu Tamara Skrozza, urednica portala Raskrikavanje Vesna Radojević i reporterka televizije N1 Jelena Zorić.

Sagovornice su saglasne da je u doba pandemije mnogo teže izveštavati, ali da je na novinarima velika odgovornost da objavljuju vesti od javnog interesa. 

Članica Saveta za štampu Tamara Skrozza je rekla da u ovim okolnostima novinari moraju biti mnogo obazriviji.

„Izveštavanje u trenutnoj situaciji ne bi trebalo da se mnogo razlikuje od izveštavanja novinara inače, ali novinari treba da imaju na umu da  greška u trenutku pandemije može nekog da košta života“, izjavila je ona.

Govoreći o izveštavanju novinara koji rade na televiziji reporterka N1 Jelena Zorić istakla je da se postepeno i oni i sagovrnici prilagođavaju izveštavanju putem različitih aplikacija, ali da se susreću s različitim poteškoćama.

„U mnogim slučajevima mi sagovornicima pošaljemo pitanja, a oni se sami snime, što bude ispravno u nekim momentima, ali u nekim slučajevima nas to izuzetno ograničava jer ne možemo da postavimo potpitanja koja su u nekada mnogo važnija od pitanja“, rekla je Jelena Zorić i dodala su od početka pandemije u redakciji N1 izveštavanje bazirali na zvačnim izvorima.

Govoreći o lažnim vestima i dezinformacijama novinarka KRIK-a Vesna Radojević izjavila je da je sedam od osam naših tradicionalnih medija blisko vlasti i da su oni svoje izveštavanje zasnivali na osnovu toga kako je Vučić razmišljao o virusu.

„Ti mediji pratili su i prate ono što rade SNS, Vlada i Aleksandar Vučić, pre svega, i u odnosu na to kreiraju svoje izveštavanje“, naglasila je Radojević. Ona je dodala da je novinarima u ovoj situaciji veliki problem u izveštavanju bio taj što nisu specijalizovani za zdravstvene probleme.

„Mi smo čak dolazili u situaciji da kao novinari moramo da razmišljamo o tome da li je neka izjava lekara poput Branislava Nestorovića tačna, to jest da fektčekujemo izjave lekara“, rekla je Radojević.

Kada je reč o kršenju Kodeksa novinara Srbije u toku pandemije, novinarka Tamara Skrozza rekla je da je već sada jasno da će doći do povećanja broja kršenja kodeksa, ali je naglasila da je ovde većinom reč o slučajevima koji su podstaknuti ovom situacijom. 

„Kako se situacija s pandemijom komplikovala, tako je bilo sve više prekršaja kodeksa. Jedan deo tih prekršaja jeste u vezi s koronom, ali ne mogu da kažem da to dominira, jer je korona u našem slučaju intezivirala neke druge društvene probleme, pa je tako bilo mnogo bizarnih prekršaja, kao što je izveštavanje o ulozi opozicije u pandemiji“, istakla je Skrozza. Ona je dodala da će posle pandemije vrlo verovatno doći do menjanja novinarskih kodeksa i kod nas, ali i u celom svetu, jer, kako je rekla, ne postoje posebna pravila o izveštavanju u vreme pandemije, pre svega o nekim medicinskim problemima. 

Govoreći o građanskim protestima iz jula ove godine, novinarka Jelena Zorić, koja je i izveštavala s tih demonstracija, istakla je da je bila zabrinuta što su demonstracije počele u tom momentu, isključivo zbog zdravlja ljudi.

„Mnogo sam razmišljala i kao građanka i kao novinarka u tim trenucima, ali sam imala razumevanja za te ljude koji protestuju, jer jedan broj građana teže podnosi oduzimanje slobode, nego rizik da se razboli“, istakla je Zorić. 

Na pitanje o tekstu novinarke portala Nova.rs Ane Lalić o nedostatku opreme u Kliničkom centru Vojvodine zbog kojeg je uhapšena, uz obrazloženje da širi paniku i lažne vesti, Tamara Skrozza je izjavila da je taj njen tekst bio bezazlen u odnosu na tekstove koji su različiti mediji objavljivali kasnije. Ona je istakla da se ispostavilo da je taj tekst istinit i da bi bilo dobro da smo imali više tekstova o stanju u bolnicama, jer su te informacije od direktnog javnog interesa.

Kada je reč o povećanju depresije kod novinara u aktuelnoj situaciji, novinarka Vesna Radojević izjavila je da je normalno da dođe do povećanja stresa kod novinara koji su izloženi pritiscima od strane tabloida ili države.

„Mislim da postoje novinari koji idu na svakodnevne konferencije Aleksandra Vučića i koji su konstantno pod stresom. Ovaj posao jeste jako stresan, ali mislim da je uzrok tome ova trenutna politička situacija i to koliko nas ponižava i ugnjetava vlast ove zemlje“, zaključila je Radojević. 

Ovo je bila prva onlajn emisija portala „Univerzitetski odjek“, a ujedno i kraj radionice za studente novinarstva pod nazivom „Nove tehnologije, nove odgovornosti“, kao i način da se proslavi osmi rođendan ovog portala. 

Nema komentara

Napišite komentar