Neometano kršenje autorskih prava na fakultetima

autor: Jelena Vrcelj 283 pregleda 0

Kopirnice svojim radom krše autorska prava, ali one i dalje nastavljaju da nesmetano umnožavaju hiljade i hiljade knjiga. Studenti su svakako najbrojnija grupa koja koristi kopirane knjige kako bi imali odakle da spremaju ispite, ali po svemu sudeći ne razmišljaju o tome da nekoga uskraćuju za profit.

Foto: Pixabay

Kršenjem autorskih prava ne smatra se samo kopiranje celokupne sadržine određene knjige. Kopiranje samo nekih delova, a potom korišćenje istih u pisanju seminarskog rada predstavlja ujedno i kršenje autorskih prava i plagiranje ukoliko autor seminarskog nije jasno naveo autora dela, delo i stranicu sa koje je upotrebio citat ili prepričao stanovište.

Teška finansijska situacija je razlog broj jedan koji navode studenti kada ih pitaju zašto kopiraju knjige, a ne kupuju originale. Ovoga su svesni i profesori, pa tako na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu predlažu studentima da u kopirnici na fakultetu podignu svoj primerak knjige potrebne za ispit. Sreten Jovičić, apsolvent Elektornike na FTN-u, kaže da je tokom studija kupio originalne knjige samo za dva predmeta.

– Većina profesora koji su mi predavali su čak lično ostavljali svoje knjige u kopirnicu na fakultetu kako bi ih studenti umnožili. Neki od njih su nam dostavljali materijal u elektronskoj formi. Mislim da im je najbitnije bilo da savladamo gradivo i učimo iz literature koju su nam oni preporučili, bez obzira na to da li je knjiga kopirana ili ne – kaže Jovičić i dodaje da nažalost, mnogo literature za njegov smer nije dostupno na srpskom, već samo na engleskom jeziku, te se može nabaviti samo skidanjem sa interneta, što takođe predstavlja kršenje autorskih prava.

Na Filozofskom fakultetu postoji kopirnica i situacija je slična kao i na FTN-u. Profesori ostavljaju ne samo svoje knjige, već i knjige drugih autora kako bih ih studenti kopirali. Međutim, na Pravnom fakultetu u Novom Sadu o autorskim pravima vode više računa nego na ostalim fakultetima.

Pojedini profesori insistiraju da studenti kupuju isključivo njihove knjige, a neki čak odlaze u obližnje kopirnice i proveravaju da li je njihova knjiga ostavljena na umnožavanje. Ukoliko jeste, spremni su i da tuže i traže odštetu. Iznos kazne koju fotokopirnica plaća može da dostigne i 200.000 dinara. Iz tog razloga kopirnice koje se nalaze u blizini fakulteta obično odbijaju da kopiraju knjige profesora sa Pravnog fakulteta.

 Jedna studentkinja treće godine prava kaže da neki profesori traže od studenata da tokom predavanja drže na stolu njihovu knjigu kao dokaz da su je kupili i da nameravaju da iz nje uče za ispit.

– Ponekad se nađe neki student kojem nije mrsko da celu knjigu prepriča i u obliku skripti je ostavi u neku od kopirnica u blizini fakulteta i potom se ona prenosi na sledeće generacije. Međutim, profesori tokom odgovaranja primete da li smo učili iz njihove knjige ili iz skripti. Ima i onih koji ne pitaju odakle učimo, ali nam ne govore u koju kopirnicu da odemo i ne izgovaraju „Kopirajte knjigu“ – kaže studentkinja i dodaje da cena knjige za predmet „Krivično pravo“ iznosi oko 1300 dinara, a za taj ispit su joj potrebne dve knjige. Računica je dakle jasna, kopiranje neće koštati više od 1000 dinara, dok za obe knjige mora da izdvoji 2600 dinara.

Pokušali smo da pričamo sa radnicima i vlasnicima kopirnica u blizini fakulteta. Niko od njih nije želeo da nam da izjavu. Uglavnom su tvrdili da su prošlosti zbog izjava imali problema sa pojedinim profesorima, pa ovog puta ne žele da rizikuju.

U kopirnicama na fakultetima nam je rečeno da moramo da pišemo molbu kojom tražimo dozvolu da dobijemo izjavu od radnika u kopirnici, ali nam je odmah sugerisano da s obzirom na to koja je tema članka, molba nam verovatno neće biti odobrena.

Kopiranje je dakle najjeftiniji način da se dođe do potrebne literature. Studenti nisu krivi što je finansijska situacija u državi na nezavidnom nivou i zato moraju da se snalaze kako bi došli do knjige i položili ispit. Dokle god nema dobro ustanovljenog državnog sistema koji će rad kopirnica da sankcioniše dotle će se svi služiti njihovim uslugama.

Nema komentara

Napišite komentar