Lažne vesti su konstanta

autor: Đ. Ivanović 146 pregleda 0

Tribina pod nazivom „Mediji civilnog društva kao alternativa medijskom populizmu, senzacionalizmu, i lažnim vestima“ održana je na Filozofskom Fakultetu u Novom Sadu u okviru medijske konferencije koja je nosila isti naziv.

Govornici na tribini su bili predsednik Nezavnisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, redovna profesorka na Odseku za medijske studije dr Dubravka Valić Nedeljković, i novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, Dragana Pećo.

Po rečima Valić Nedeljković lažne vesti su konstanta i postoje još od glinenih tablica ali da danas opasnost od njih raste jer dopiru do velikog broja ljudi, naglašavajući da su one koje se tiču lažnih lekova za neizlečive bolesti među najopasnijima jer utiču na sam život stanovnika.

Pećo je dodala da su novinari koji raskrinkavaju lažne vesti potrebniji nego ikad jer je nemoguće analizirati sve neistinite vesti kojima smo preplavljeni svaki dan. Po njenim rečima, mnogi novinari ne mare šta objavljuju i često samo kopiraju vesti od drugih čime pomažu širenje delimično ili potpuno izmišljenih vesti.

Nedim Sejdinović se osvrnuo na aktivnosti NDNV i najavio osnivanje mreže medija civilnog društva koje bi okupilo sve takve medije iz Srbije pod isti krov i radilo na unapređivanju medijskih zakona i strategija u zemlji kao i pomagalo novim, manjim medijima tog sektora.

Kao veoma važan naglasio je i globalni trend vraćanja državnog finansiranja medija što je problematično jer pokazuje da nezavnisni mediji ne mogu da opstanu sami. Kao prednost rada u jednom mediju civilnog društva, Pećo navodi slobodu odabira tema.

Zbog toga što su novinari portala KRIK sami pokrenuli medij, nema pritiska vlasnika koji bi zabranili publikovanje priča. Sa druge strane, mana je ta što je budućnost takvih medija neizvesna jer zavise od novca projekata i donacija građana. Na taj problem se nadovezala profesorka Valić Nedeljković ističući da je problem državnog finansiranja medija civilnog društva i taj, što na njemu dobijaju novac organizacije i mediji koji nemaju nikakvo iskustvo i koji su često osnovani neposredno pre raspisivanja samog konkursa.

Svi govornici su se složili da je medijska pismenost građana Srbije na niskom nivou i Sejdinović je naglasio da bi ona trebalo da postane deo obrazovnog sistema kako bi stanovnici bili imuniji na manipulacije.

Nema komentara

Napišite komentar