„Kultura nije luksuz“

autor: M. S. 153 pregleda 0

U okviru regionalne književne konferencije „BookTalk“, i njene ovogodišnje tematike „Godine raspleta“, juče je u Galeriji Matice srpske održana panel diskusija na temu kako je globalna ekonomska kriza uticala na pisce, izdavače i čitaoce.

Photo: Color Media Communications

Vlasnik izdavačke kuće „Laguna“ Dejan Papić smatra da je izdavačka situacija u Srbiji bolja nego u drugim državama u regionu.

– Srbija je, očeličena nekim drugim krizama, makar u izdavaštvu, odskočila. U celom svetu ne vidim sličan primer, knjižarstvo je svuda u opadanju, čak i u razvijenim zemljama gde dominira Amazon koji ugrožava knjižare. Mislim da je u Hrvatskoj najveći problem, iako su oni imali veliku pomoć Ministarstva – kaže Papić i kao neke od najvećih problema izdavaštva izdvaja profesionalne kradljivce knjiga, borbu za ukidanje PDV-a i onlajn pirateriju.

Posledice krize u pozorištu i među piscima analizirala je dramaturškinja i direktorka Šabačkog pozorišta Minja Bogavac, i zaključila da su oni dovedeni u sivu zonu, na granici između ilegalnog i legalnog.

– Ja se zaista trudim da ne kukam, jer  radnici u kulturi rade nešto što je lepo i što ima značenje, makar za njih, i to je onda manje uzaludan i stresan posao. Ali, moram priznati, priželjkujem krizu i krah kapitalizma, jer bismo se onda mnogo više trudili da razmišljamo o alternativi koja je bolja, umesto što pokušavamo da postojeći sistem održimo na aparatima samo zato što je to stari dobri kapitalizam – poručuje Bogavac.

Ona dodaje da nije zabrinuta za budućnost kulture čitanja i njenu ugroženost elektronskim knjigama, već smatra da se one međusobno definišu.

– Kultura nije luksuz, ne treba zadovoljiti potrebu za kulturom tek kad zadovoljimo sve druge potrebe; ona je naša osnovna potreba i osnovno pravo. Nema osobe koja želi da ide u pozorište a da joj to nije dostupno. Zato mi je uvek mi je bio sumnjiv taj izgovor: Ne idemo u pozorište jer nemamo para.

Crnogorski pisac Đuro Radosavović smatra da je kriza za pisce bogom dana, jer oni pod takvim uslovima najbolje rade.

– Kriza je za pisce idealna, neka od najboljih dela čehoslovačkih pisaca nastala su u takvim situacijama. Jedino se oseti po papiru, koji je tanak, a slova sabijena. Možda će kriza proći kada pisci, poput Andrića nekada, odu da prošetaju šešir do Kalemegdana i vrate se da pišu, i da to bude sve što rade – rekao je Radosavović.

Konferencija „BookTalk“ održala se po četvrti put u Novom Sadu, 28. septembra, na tri lokacije u gradu, sa ciljem da na jednom mestu okupi neke od najpoznatijih regionalnih pisaca, izdavača, književnih kritičara, ali i veliki broj čitalačke publike. Ovogodišnja tema „Godine raspleta“ obuhvata deset jubileja globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na živote ljudi, a samim tim i na književnu scenu i izdavaštvo.

Nema komentara

Napišite komentar