Jahanje kao terapija

autor: Nevena Stanisavljević 162 pregleda 0

„U moru različitih terapija koje su vezane za zatvoren prostor, za sto, stolicu, olovku i papir, ovo nam je bila dobra alternativa da detetu obogatimo sadržaj dana“, kaže majka jednog dečaka koji već godinu dana dolazi na terapijsko jahanje. „Mislim da mu je sve drugo što smo probali bilo dosadno.“

Foto: Printscreen/Youtube/NovinarskaSkola

Medicinski model invalidnosti, koji invaliditet tretira kao problem i nedostatak individue, formalno je prevaziđen, dok se na ukorenjenim predrasudama mora raditi duže i konstantno. Kao jedna od prednosti socijalnog modela, koji krivi društvo što nije u dovoljnoj meri prilagođeno, izdvojile su se nove metode, a jedna od popularnijih jeste hipoterapija ili terapijsko jahanje.

Ono je, po definiciji, forma fizikalne terapije sa različitim emocionalnim, spoznajnim i socijalnim potrebama. Pored toga što je namenjeno osobama različitih kategorija invalidnosti, mogu je koristiti svi u vidu rekreacije i sporta.

Voditeljka terapijskog jahanja Mila Bengin objašnjava kako se na samom početku terapije moraju uspostaviti jasni ciljevi.

–  Početnički cilj bio bi osamostaljenje pri sedenju. Kako bi došao do tog cilja, polazniku koji ne može samostalno da sedi neophodne su dve do tri terapije nedeljno. Nakon toga neophodno je postavljati sve veće zahteve. Najpre da vidimo neki psihološki aspekt, a to je sreća dok su na konju, dok jašu, to je jedna potupuno nova percepcija – kaže Bengin.

Pored terapijskog jahanja, predsednica udruženja „Hipotens“, Jelena Stanić, navodi prednosti psihoterapije uz pomoć konja. 

– Psihološka metoda terapije se intezivno razvija u poslednjih 15 godina. Ona je namenjena deci  i adolescentima koji imaju probleme u adaptaciji, odnosno u socijalizaciji, što je razumljivo da savremeno društvo nameće značajne probleme za mlad svet – smatra Stanić.

Ono što je ključno u terapijskom jahanju, prema rečima naše sagovornice, jeste pokret konjskog tela  koji izaziva rotaciju jahačevog trupa i to je ono što izaziva pobošljanje kod tela jahača. Pored zdravstvenog domena, ovaj vid terapije afirmiše samostalno vođenje konja, učenje osnovnih veština jahanja i osposobljavanje za Paraolimpijsko takmičenje – disciplinu Paradresurno jahanje.

Video prilog realizovan je u okviru projekta „Dan u tvojim cipelama“ Novosadske novinarske škole, tokom kojeg su studenti novinarstva iz Niša i Novog Sada i mladi sa invaliditetom zajedno učili o profesionalnom izveštavanju o položaju osoba sa invaliditetom.

Nema komentara

Napišite komentar